Nu är det vår igen, solen kommer tillbaka och när termometern klättrar lite högre är det dags för många att ta ut grillen igen för denna säsong. Men många känner sig kanske lite osäkra på vad man borde lägga på grillen. De senaste nyheterna om hästköttsskandalen i Europa visar på nackdelar med bearbetade köttprodukter, storskalig köttproduktion och global handel. Vi känner oss lite förrådda när det visar sig att vi inte vet vad vi äter eftersom producenter inte alltid är intresserade av att ge oss bra mat utan föredrar vinstökning genom att använda färre kvalitetresurser som till exempel kött som inte är lämpligt som livsmedel. Ändå måste vi tro på och lita på dem då vi moderna människor inte längre producerar allt vi behöver själva.

Bortsett från osäkerheten om vilket djur man faktiskt äter när man köper bearbetade köttprodukter finns det flera bra anledningar att minska köttkonsumtionen och att bli lite mer kräsen avseende produktens källa. Den största delen av kött är idag producerad inom så kallade intensivt lantbruk. Möjligen är det allmänt känt men om man vill föda upp djur så snabbt som möjligt på minsta möjliga plats krävs det en stor mängd protein i fodret så väl som att djuren behöver antibiotika. Eftersom antibiotika som används inom djurhållning är ganska lika den som ges till människor har användning i låg koncentration, i förbyggande syfte för att motverka sjukdomar, bidragit till att skapa multiresistenta bakterier som kan vara farlig för oss. När bakterier utsätts för en låg koncentration av antibiotika dör inte alla. De som överlever blir istället vana vid kemikalierna och sprider vidare den genetisk information som behövs för att överleva även i närvaro av antibiotika. Inom EU är det därför numera förbjudet att använda foder med antibiotika i förebyggande syfte, men utanför EU förekommer det fortfarande och köttprodukter från dessa länder finns säkert fortfarande också på svenska butikshyllor.

Proteintillsats i djurfodret är en annan fråga. Soja är en viktig ingrediens i djurfoder och 75% av världens sojabehov för djurfoder odlas i Brasilien och USA. Enligt Marcio Astrini från Greenpeace i Brasilien står 5% av Amazonas avskogningen just nu för sojaodling, men hela 80% är ett direkt resultat av djurhållningen. Resultatet är en minskning av habitat och biologisk mångfald med en stor effekt på Amazonas ekosystem och den gröna lungan som bidrar till att hålla klimatet i balans. Något att tänka på när en köper argentinsk stek…. Men soja är inte den enda källan till protein. Det finns också fiskemjöl (läs här om varför det är problematiskt) och annat djurprotein i fodret, men sedan utbrottet av galna ko-sjukan har man tagit avstånd från att förvandla kor till kannibaler.

Självklart är storskaligt lantbruk beroende av global logistik och transport så är det kanske inte kommer som en överraskning att nästan en femtedel av alla växthusgaser kommer från köttproduktion i form av avgaser från transportering eller metan som kommer från idisslares matsmältningssystem.

Djurhållning påverkar också vattenförsörjning och dess kvalitet. Totalt förbrukar köttindustrin nästan hälften av världens sötvatten (FAO) medan intensivt lantbruk spelar påverkar vattenkvaliteten. I slutändan måste all djuravföring ta vägen någonstans och det bästa sätt att bli av med det illaluktande gödselvattnet är att lämna det ute på fältet. Till största delen hamnar det i floder och sjöar och till slut i havet som blir övergött. Tyvärr tycker blågröna alger om näringsämnen från gödselvatten och trivs på sommaren när det är ljust och varmt. För mycket näringsämnen resulterar i algblomning som är inte bara ful men har också allvarliga konsekvenser på havets ekosystem.

Allt ovanstående visar på att modern köttproduktion har komplexa effekter på miljön och direkt eller indirekt på vårt samhälle. Utöver detta förutspår framtida prognoser inte bara en ökning av befolkningen men också ytterligare ökning av köttkonsumtionen och därför kan vi räkna med en ännu större försämring av miljön som orsakas av en ohållbar köttindustri.

Lyckligtvis finns det alternativ till kött från intensiv djurhållning och då är det bra att komma ihåg att vi som konsumenter kan välja vilken typ av produktionen vi vill stödja med våra pengar varje gång vi handlar. I Sverige finns en antal av små gårdar (till exempel: ekologisk-mat.se och matvision.se) som producerar, ofta ekologiskt, kött och som säljer direkt vid gården. På Bondens Egen Marknad kan stadsfolk bekvämt handla kött producerat av småföretag i närheten. Självklart är det inte alltid möjligt att åka till en ekogård på landet eller besöka bondens marknad just när den ägar rum, då är ett bra alternativ att köpa KRAV-certifierade köttprodukter. KRAV betyder inte bara att djuren får ekologiskt foder och ingen förebyggande medicinering, men också en respektful behandling (http://www.krav.se/Om-KRAV/KRAV-markets-mervarden/God-djuromsorg/). På KRAVs hemsidan kan man också läsa mer om vilken regler ett företag måste följa att bli KRAV-certifierad och hur det kontrolleras. Naturligtvis kostar kött av bra kvalitet lite mer, men kanske är det värt att betala lite mer för bättre smak, gott samvete och tryggheten att veta vad man har på tallriken.

Det är också möjligt att trivas under grillsäsongen helt utan kött. Faktiskt! En bonus är att en kost med en lägre andel kött och mer grönsaker kan sänka kolesterolvärdet och har många andra föredelar t. ex. förbättrad matsmältning på grund av högre fiberhalt. Själv har jag varit vegetarian sedan jag var 16 år gammal och tycker om Quorn (http://sv.wikipedia.org/wiki/Quorn) som köttersättning. Det finns också många sojaprodukter som till exempel sojakorv och tofu. Man skall heller inte glömma att endast grönsaker kan också smaka jättegott och internet är fullt med bra recept och idéer. Kolla själv (t.ex http://vegetariskvardag.se/grilla-vegetariskt eller http://www.bbcgoodfood.com/content/recipes/vegetarian/vegetarian-barbecue/) och bli inspirerad!

Smaklig måltid!

Advertisements